Eigen Apotheek24
#1 Apotheek in Nederland
Nederlandse telefoon:
Internationale telefoon:
Jouw winkelwagen
€ 0.00

Testosterontekort: kuren en pillen zonder recept om het hormoon te verhogen

Veel mannen maken te weinig testosteron aan. Normaal gesproken ligt de waarde van een man namelijk boven de 12 nanomol per liter bloed. Maar bij velen, vooral oudere mannen, ligt deze waarde onder de 8. 

Dit leid vaak tot een heleboel geestelijke klachten Maar je loopt hierdoor ook meer risico loopt op bepaalde gezondheidscondities, zoals het metabool syndroom. Daarom is het zaak om een testosterontekort niet onbehandeld te laten. 

Maar hoe kan je een testosterontekort eigenlijk vaststellen? En wat zijn je opties om je "mannelijk hormoon" te verhogen? Om dit te weten moet je eerst begrijpen waardoor een tekort ontstaat.

Testosterontekort: veelvoorkomende oorzaken

Een tekort ontstaat in de meeste gevallen door je leeftijd. Als je jong bent giert het namelijk nog door je lichaam. Maar vadertje tijd maakt hier op een geven moment een einde aan.

Vanaf je 25ste levensjaar begint het namelijk geleidelijk af te nemen. En vanaf je 40ste levensjaar gaat deze afname steeds harder. Daardoor komen veel mannen rond hun 50ste levensjaar in de penopauze terecht. Dit is het mannelijke equivalent van de menopauze.

Veel mannen ervaren hierdoor verschillende lichamelijke en geestelijke klachten. De schatting is dat bij 1 op de 10 mannen boven de 50 jaar het testosterongehalte te laag is.

Naast ouderdom kan een ziekte, gezondheidsconditie of een lichamelijke afwijking het ook veroorzaken. Een varicocele is bijvoorbeeld een bekende oorzaak. Dit is een conditie waarin er een spatader in de balzak ontstaat. Hierdoor wordt de balzak heter, waardoor testosteronaanmaak in de testikels moeilijker wordt. Ook kan je hierdoor minder vruchtbaar worden. Bij mannen die veel alcohol drinken zal het testosteron gehalte ook sneller verlagen.

Hoeveel testosteron je aanmaakt is gedeeltelijk genetisch bepaald. Maar je levensstijl en omgevingsfactoren spelen ook een rol. Denk hierbij aan:

 • Een ongezond dieet (fastfood, onregelmatig eten)
 • Slaaptekort
 • Een sedentaire levensstijl

Maar wat zijn de symptomen van een testosteron tekort ? De volgende symptomen kunnen je een indicatie geven:

 • Lusteloosheid en uitputting
 • Een slecht humeur
 • Minder ambitie en competitiedrang
 • Neerslachtigheid
 • Minder vitaliteit en zelfvertrouwen
 • Verlies van spiermassa
 • Minder zin in geslachtsgemeenschap
 • Onvruchtbaarheid
 • Botontkalking
 • Mentale problemen zoals depressie
 • En meer

Vermoed je dat je testosterongehalte te laag is? Wacht dan niet totdat de symptomen erger worden. Maar laat het meten. Dit gebeurd doorgaans d.m.v. een speekseltest, of een bloedtest.

Manieren om testosteron bij mannen te verhogen

Je kunt je testosteron als man verhogen door de eerder genoemde levensstijlfactoren te verbeteren. Velen mannen overwegen het om testosteron verhogende middelen te kopen.

Wat voor kuur kan je het beste doen tegen laag testosteron?

Een kuur tegen laag testosteron is testosteron vervangende therapie. Dit gebeurd d.m.v. een injectie in het spierweefsel. En wordt intramusculaire toediening genoemd.

Testosteron komt ook in de vorm van tabletten, capsules, gels, injecties en pleisters. Deze kun je op recept bij de apotheek kopen. Hierdoor kan je testosteron aanmaak stimuleren. Ook is het smeren van testosterongel populair. Dit is een gel die de testosteron voorraad aanvult.

Alle potentiële voordelen van de behandeling werden wel aangeprezen, zoals meer zin in seks en meer energie. Eenentwintig procent ontkende ondertussen ten onrechte dat hormoonbehandeling aanzienlijke bijwerkingen kan hebben.

Sommige mensen kopen een T-booster. Dit zijn supplementen die claimen voor een hoger testosteron te zorgen. Deze supplementen zijn echter vaak onbewezen.

Kan je testosteron-bevattende medicijnen kopen zonder recept?

Je kan testosteron ook kopen zonder recept. Het is alleen niet legaal en komt heeft veel risico’s. Ook is het cruciaal om mogelijke bijwerkingen in de gaten te houden door het hormoonspiegel regelmatig te controleren. Hierdoor krijg je de maximale voordelen en voorkom je bijwerkingen.

Kan je pillen gebruiken om je testosteron te verhogen?

Er zijn veel testosteron verhogende pillen in de omloop, die je online kan bestellen. Deze tabletten bevatten alleen soms gevaarlijke bestandsdelen. Daarom is er ook meer risico op bijwerkingen. Wel zijn er verschillende natuurlijke pillen die relatief veilig zijn.

Conclusie

Er zijn veel verschillende pillen en kuren die je kunt gebruiken om een testosterontekort te verhelpen; testosteron vervangende therapie, erectiepillen en testosteron-boosters zijn allemaal het overwegen waard. Veel van deze middelen zijn ook zonder recept verkrijgbaar.

Mijn Account